Mikä on lanttu kukon resepti?

Merkitykset

Vastaus:

Lanttu kukko on perinteinen suomalainen ruoka, joka valmistuu lantusta, jauhelihasta ja taikinasta. Tässä on perusresepti lanttu kukolle:

### Ainekset:

Taikina:
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 dl ruisjauhoja
- 1,5 tl suolaa
- 2 dl vettä
- 100 g voita tai margariinia (pehmennettynä)

Täyte:
- 500 g lanttua (kuorittuna ja raastettuna tai hienonnettuna)
- 300 g jauhelihaa (nautaa tai porsasta)
- 1 iso sipuli (hienonnettuna)
- 1 tl suolaa
- Mustapippuria maun mukaan
- (Halutessasi voit lisätä mausteita kuten muskotinpähkinää tai timjamia)

### Valmistusohjeet:

1. Valmista taikina:
- Sekoita vehnäjauhot, ruisjauhot ja suola kulhossa.
- Lisää pehmennetty voi ja sekoita, kunnes seos on murumaista.
- Lisää vesi vähitellen ja vaivaa taikina tasaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan, yksi osa hieman suurempi kuin toinen. Kääri taikinapallot kelmuun ja anna niiden levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia.

2. Valmista täyte:
- Kuullota sipuli pannulla, kunnes se on pehmentynyt.
- Lisää jauheliha ja paista, kunnes se on kypsää. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Lisää raastettu tai hienonnettu lanttu ja sekoita hyvin. Anna lämmön vaikuttaa vielä hetken verran, jotta lanttu hiukan pehmenee. Ota pannu pois liedeltä ja anna täytteen jäähtyä.

3. Kokoa lanttu kukko:
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Kauli suurempi taikinapallo suuremmaksi levyksi. Aseta levy voideltuun piirakkavuokaan tai uunipellille.
- Lisää täyte taikinapohjalle ja kauli pienempi taikinapallo ohueksi levyksi. Aseta se täytteen päälle.
- Purista reunat kiinni ja tee taikinan pintaan muutama viilto, jotta höyry pääsee karkaamaan.

4. Paista:
- Paista uunissa noin 45-60 minuuttia, kunnes pintakerros on kauniin kullanruskea.

5. Tarjoile:
- Anna lanttu kukon jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoa sen kanssa esimerkiksi puolukoita tai muuta hapanmaitoa.

Nauti perinteisestä suomalaisesta lanttu kukosta!


Lisää vastaus