Miksi kananmunasta lähttee kuari kun sen laittaa etiikkaaan?

Vastaus:

Kun kananmunan laittaa etikaan, kananmunan kuori, joka koostuu pääasiassa kalsiumkarbonaatista, reagoituu etikan hapettavan vaikutuksen vuoksi. Etikka on heikko happo (asetkihappo), ja kun se reagoi kalsiumkarbonaatin kanssa, syntyy hiilidioksidia, vettä ja natriumia. Reaktio voi näyttää tältä:

[ ext{CaCO}_3 + 2 ext{CH}_3 ext{COOH}
ightarrow ext{Ca(CH}_3 ext{COO)}_2 + ext{CO}_2 + ext{H}_2 ext{O} ]

Kun reaktio etikan ja kananmunan kuoren välillä tapahtuu, kuori liukenee, ja kananmunan sisältä tuleva neste on näkyvissä. Tämä on myös syy, miksi kananmunan kuoren liukeneminen etikkaan voi olla hauska kokeilu kokeilussa tai koulukokeissa.


Lisää vastaus