Miksi kananmunasta lähttee kuari kun sen laittaa etiikkaaan?

Vastaus:

Kun kananmunan laittaa etikkaan, kuori alkaa liueta johtuen etikan sisältämästä etikkahaposta (asetaldehydistä), joka reagoi kananmunan kalkkikuoren kanssa. Kananmunan kuori on pääasiassa kalsiumkarbonaattia (CaCO₃), ja etikkahappo (CH₃COOH) reagoi sen kanssa muodostaen kalsiumasetaatin, hiilidioksidia (CO₂) ja vettä (H₂O). Reaktio etikan ja kalsiumkarbonaatin välillä voi kuvata seuraavalla kemiallisella yhtälöllä:

[ text{CaCO}_3 + 2 text{CH}_3text{COOH} rightarrow text{Ca(CH}_3text{COO)}_2 + text{CO}_2 + text{H}_2text{O} ]

Tämän reaktion seurauksena kananmunan kuori hajoaa ja voit huomata, miten kuori liukenee vähitellen. Tästä syystä kananmunasta lähtee kuori, kun se altistuu etikkalle. Reaktiosta vapautuu myös hiilidioksidia, mikä voi näkyä kuplimisenä liuoksessa.


Lisää vastaus