Kysy mitä vain, vastaa kysymyksiin tai paranna vastauksia.
Miksi kommunistien piti toimia suomessa salaa vuoden 1918 jälkeen?
Vastaus:
Vuoden 1918 jälkeen kommunistien toiminta Suomessa oli salailun alla monista syistä, joihin vaikutti sekä sisäinen että kansainvälinen poliittinen tilanne.
1. Sisällissota ja sen seuraukset: Suomen sisällissota vuonna 1918 johti siihen, että valkoiset (kapinoitsijat) voittivat punaiset (työläiset ja heidän johtajansa). Punaiset kärsivät sotakirjallisuuden tuloksena häviön ja vallankumouksellisten toimijoiden vainon. Monia punaisia johtajia vangittiin, ja osa pakeni maasta. Tämä loi pelon ilmapiirin, joka pakotti jäljelle jääneet kommunistit toimimaan salassa.
2. Hallitus ja laillisuus: Valkoisen hallituksen toimet tavoittelivat sosiaalisten ja poliittisten radikaalien eliminoimista yhteiskunnasta. Tämä johti lainsäädännön tiukentumiseen, ja kommunistien toiminta oli käytännössä laitonta. Tämän vuoksi heidän oli pakko järjestää toimintansa salassa.
3. Punainen pelko: Kylmän sodan alkuvaiheessa ja jälkeisinä vuosina koko Euroopassa nousi pelko kommunismista. Tämä vaikutti myös Suomeen, jossa kommunistista liikettä pelättiin ja sen toimintaa pyrittiin estämään. Tämä ilmapiiri teki kommunistien avoimesta toiminnasta vaarallista.
4. Neuvostoliitto ja kansainvälinen politiikka: Kommunistisen liikkeen yhteydet Neuvostoliittoon ja sen ideologiaan tekivät tilanteesta monimutkaisemman. Internationalismin korostaminen ja Leninistisen politiikan seuraaminen toivat lisää painetta ja vaatimuksia, mutta samalla myös pelkoja kommunistien toimintaa kohtaan.
Näiden syiden vuoksi kommunistit järjestivät voitokasta, mutta salaista toimintaa, kuten työväenjärjestöjen luomista, propagandatyötä ja salaisia kokouksia. Toiminta kuitenkin jatkui, ja ajan myötä kommunismi saikin jalansijaa Suomessa, mutta kiristyneissä olosuhteissa on ollut jatkuvasti haittaavaa.