Miksi sokeriliuoksen valmistaminen on kemiallinen reaktio?

Vastaus:

Sokeriliuoksen valmistaminen ei varsinaisesti ole kemiallinen reaktio, vaan enemmänkin fyysinen prosessi. Kun sokeria (esimerkiksi sakkaroosia) liuotetaan veteen, sokerimolekyylit jakautuvat veden molekyylien välille, mutta niiden kemiallinen rakenne ei muutu. Tämä tarkoittaa, että sokeri säilyttää alkuperäiset kemialliset ominaisuutensa liuoksessa.

Kemiallisessa reaktiossa aineet muuttuvat uusiksi aineiksi kemiallisten sidosten katkeamisen ja muodostamisen kautta. Sokeriliuoksen valmistuksessa tämä ei kuitenkaan tapahdu, joten se on enemmänkin esimerkki fysikaalisesta muutoksesta. Liuoksen muodostumisen seurauksena saadaan homogeeninen seos, jossa sokeri on liuenneena veteen.

Yhteenvetona, sokeriliuoksen valmistaminen on fysikaalinen prosessi, ei kemiallinen reaktio, koska se ei aiheuta kemiallisten sidosten katkeamista tai uuden aineen muodostumista.


Lisää vastaus