Miksi suomen ja neuvostoliiton suhteet olivat huonot 1920 ja 1930 luvuilla ?

Suomi

Vastaus:

Suomen ja Neuvostoliiton suhteet olivat huonot 1920- ja 1930-luvuilla useista syistä:

1. Sisällissota: Suomen sisällissota vuonna 1918, jossa punaiset (sosiaalistit) ja valkoiset (konservatiivit) taistelivat, järkytti Suomea. Neuvostoliitto tuki punaisia, mikä loi epäluuloa ja vastakkainasettelua Suomen hallitusta kohtaan.

2. Öljyn ja maaperän kysymykset: Neuvostoliitto piti Suomea strategisesti tärkeänä alueena, mutta Suomi halusi säilyttää itsenäisyytensä ja alueensa koskemattomuuden, mikä loi jännitettä.

3. Territorialiset kysymykset: Suomi ja Neuvostoliitto riitelivät muun muassa Karjalasta. Neuvostoliitto pyrki laajentamaan vaikutusvaltaansa alueilla, jotka se katsoi historiallisesti kuuluvan sille, mikä aiheutti pelkoa ja epäluuloa Suomessa.

4. Ideologiset erot: Neuvostoliitto oli kommunistinen valtio, kun taas Suomi oli demokraattinen tasavalta. Ideologinen ero teki yhteistyöstä vaikeaa ja herätti pelkoa kommunismin leviämisestä Suomeen.

5. Kansainväliset suhteet: 1930-luvulla Euroopassa oli nouseva jännitteinen tilanne, ja Suomi oli huolissaan Neuvostoliiton mahdollisista laajentumispyrkimyksistä. Tämä johti tiivistämään suhteita muihin maihin, kuten Ruotsiin ja Saksaan.

6. Taloudelliset ja sotilaalliset kysymykset: Neuvostoliiton ajatukset itsenäisten valtioiden käyttäytymisestä ja oman turvallisuuden varmistamisesta tuottivat jatkuvaa huolta Suomelle, mikä heikensi kahdenvälisiä suhteita entisestään.

Nämä tekijät yhdessä loivat ympäristön, jossa Suomi ja Neuvostoliitto eivät voineet löytää yhteistä maata, ja suhteet pysyivät jännittyneinä koko 1920- ja 1930-luvuilla.


Lisää vastaus