Miksi suomen ja neuvostoliiton suhteet olivat huonot 1920-1930 luvuilla?

Suomi

Vastaus:

Suomen ja Neuvostoliiton suhteet olivat huonot 1920- ja 1930-luvuilla useista syistä:

1. Riippumattomuuden kysymykset: Suomi itsenäistyi vuonna 1917, ja Neuvostoliitto ei välttämättä katsonut Suomen itsenäisyyttä myönteisesti. Neuvostoliiton sisäpolitiikka ja ideologiset näkemykset saattoivat aiheuttaa epäluuloa Suomea kohtaan.

2. Vähemmistö- ja rajakysymykset: Suomeen kuului merkittävä venäläinen vähemmistö, ja Neuvostoliitto oli kiinnostunut tukemaan näitä vähemmistöjä. Tämä herätti Suomessa pelkoa venäläisestä vaikutusvallasta ja mahdollisista aluevaatimuksista.

3. Ideologiset erot: Suomi oli lääneissä demokraattinen valtio, kun taas Neuvostoliitto oli kommunistinen valtio. Nämä ideologiset erot johtivat suoraan epäluuloisuuteen ja vastakkainasetteluun maiden välillä.

4. Talvisota: Vaikka talvisota (1939-1940) tapahtui myöhemmin, se oli syynä suhteiden heikkenemiseen. Suomi pelkäsi Neuvostoliiton laajentumispyrkimyksiä ja oli huolissaan omasta turvallisuudestaan.

5. Neuvostoliiton ulkopolitiikka: Neuvostoliiton pyrkimykset laajentaa vaikutusvaltaansa Itä-Euroopassa ja Pohjoismaissa luoneet huolta Suomelle, joka halusi säilyttää itsenäisyytensä.

Kaiken kaikkiaan näiden tekijöiden yhdistelmä johti kireisiin suhteisiin, jotka heijastuivat monilla eri tasoilla käytännön politiikassa, taloudessa ja ihmisten arjessa.


Lisää vastaus