Kysy mitä vain, vastaa kysymyksiin tai paranna vastauksia.
Miksi suomen ja neuvostoliiton suhteet olivat huonot 1920-1930 luvuilla?
Vastaus:
Suomen ja Neuvostoliiton suhteet olivat huonot 1920- ja 1930-luvuilla useista syistä:
1. Riippumattomuuden kysymykset: Suomi itsenäistyi vuonna 1917, ja Neuvostoliitto ei välttämättä katsonut Suomen itsenäisyyttä myönteisesti. Neuvostoliiton sisäpolitiikka ja ideologiset näkemykset saattoivat aiheuttaa epäluuloa Suomea kohtaan.
2. Vähemmistö- ja rajakysymykset: Suomeen kuului merkittävä venäläinen vähemmistö, ja Neuvostoliitto oli kiinnostunut tukemaan näitä vähemmistöjä. Tämä herätti Suomessa pelkoa venäläisestä vaikutusvallasta ja mahdollisista aluevaatimuksista.
3. Ideologiset erot: Suomi oli lääneissä demokraattinen valtio, kun taas Neuvostoliitto oli kommunistinen valtio. Nämä ideologiset erot johtivat suoraan epäluuloisuuteen ja vastakkainasetteluun maiden välillä.
4. Talvisota: Vaikka talvisota (1939-1940) tapahtui myöhemmin, se oli syynä suhteiden heikkenemiseen. Suomi pelkäsi Neuvostoliiton laajentumispyrkimyksiä ja oli huolissaan omasta turvallisuudestaan.
5. Neuvostoliiton ulkopolitiikka: Neuvostoliiton pyrkimykset laajentaa vaikutusvaltaansa Itä-Euroopassa ja Pohjoismaissa luoneet huolta Suomelle, joka halusi säilyttää itsenäisyytensä.
Kaiken kaikkiaan näiden tekijöiden yhdistelmä johti kireisiin suhteisiin, jotka heijastuivat monilla eri tasoilla käytännön politiikassa, taloudessa ja ihmisten arjessa.