Kysy mitä vain, vastaa kysymyksiin tai paranna vastauksia.
Minkälaista on kontekstuaalinen ohjaus kasvatuksessa ?
Vastaus:
Kontekstuaalinen ohjaus kasvatuksessa tarkoittaa, että oppiminen ja opettaminen tapahtuvat aina tiettyyn kontekstiin liittyvänä. Tämä tarkoittaa, että oppimisen prosessia ohjataan ottamalla huomioon oppilaan ympäristö, kulttuuriset taustat, aiemmat kokemukset sekä nykyiset olosuhteet. Tällöin oppiminen ei ole pelkästään tietojen siirtämistä, vaan se liittyy voimakkaasti siihen, millaisessa ympäristössä oppimisprosessi tapahtuu.
Kontekstuaalisen ohjauksen perusperiaatteita ovat:
1. Ympäristön merkitys: Oppimisen tueksi käytetään oppilaalle merkityksellisiä ympäristöjä, olosuhteita ja resursseja, jotka helpottavat oppimista.
2. Kulttuurinen konteksti: Otetaan huomioon oppilaiden kulttuuriset taustat ja arvojärjestelmät, mikä auttaa luomaan yhteyksiä oppimisen ja oppilaan elämän välillä.
3. Sosiaalinen oppiminen: Korostetaan sosiaalista vuorovaikutusta ja yhteistyötä oppimisprosessissa, jolloin oppilaat voivat jakaa ideoitaan ja oppia toisiltaan.
4. Käytännön soveltaminen: Oppiminen liittyy käytännön kokemuksiin ja todellisen elämän tilanteisiin, jolloin oppilaat voivat nähdä oppimansa asiat konkreettisina ja merkityksellisinä.
5. Reflektointi: Oppilaita ohjataan miettimään ja reflektoimaan oppimisprosessiaan, jolloin he kehittävät metakognitiivisia taitoja ja oppivat tunnistamaan omat oppimistapansa.
Kontekstuaalinen ohjaus voi lisätä oppimisen merkityksellisyyttä ja motivaatiota, sillä se helpottaa oppilaita näkemään oppimisen yhteyksiä heidän arkeensa ja tavoitteisiinsa.