Mitä tapahtuu kun lisää leivinjauhetta kylmään veteen?

Vastaus:

Kun leivinjauhetta lisätään kylmään veteen, se alkaa reagoida ja vapauttaa hiilidioksidia (CO2), mikä saa aikaan kuplimista. Leivinjauhe sisältää yleensä emäksisiä aineita, kuten natriumbikarbonaattia, sekä happamia aineita, jotka aktivoituvat kosteuden ja lämmön vaikutuksesta. Kylmässä vedessä reaktio on kuitenkin hitaampaa kuin lämpimässä vedessä.

Vaikka leivinjauhe reagoi kuitenkin kylmässä vedessä, sen teho leivonnassa voi olla heikompi verrattuna lämpimään tai kuumaan taikinaan, jossa reaktio tapahtuu nopeammin. Tämän takia leivinjauheen lisääminen yleensä tapahtuu taikinan valmistusvaiheessa, jolloin se sekoittuu muiden ainesosien kanssa ja aktivoituu i.


Lisää vastaus