Kysy mitä vain, vastaa kysymyksiin tai paranna vastauksia.
Mitä tarkoittaa kunnallinen itsehallinto?
Vastaus:
Kunnallinen itsehallinto tarkoittaa kunnallisten itsehallintoyksiköiden, kuten kuntien, oikeutta hallita itseään ja hoitaa omia asioitaan ilman ylimääräistä valtion puuttumista. Kunnallinen itsehallinto perustuu perustuslakiin ja lainsäädäntöön, ja se takaa kunnille itsenäisen päätöksenteon tietyillä alueilla.
Kunnallisen itsehallinnon perusperiaatteita ovat muun muassa:
1. Itsemääräämisoikeus: Kunnilla on oikeus päättää omista asioistaan, kuten kunnan taloudesta, koulutuksesta, sosiaalipalveluista ja infrastruktuurista.
2. Demokratia: Kunnalliset päätökset tehdään yleensä kunnallisissa vaaleissa valittujen luottamuselimien, kuten valtuustojen, kautta. Asukkaille annetaan mahdollisuus osallistua päätöksentekoon ja vaikuttaa oman kuntansa asioihin.
3. Vastuu ja velvollisuudet: Kunnallisella itsehallinnolla on myös vastuuta asukkaidensa hyvinvoinnista ja palveluiden tuottamisesta. Kunnat ovat velvollisia huolehtimaan peruspalveluista, kuten koulutuksesta, terveydenhuollosta ja infrastruktuurista.
Kunnallinen itsehallinto on tärkeä osa demokratiaa ja paikallista hallintoa, ja se mahdollistaa joustavan reagoinnin eri alueiden erityistarpeisiin ja -olosuhteisiin.
Liittyvät vastaukset
Onko sisäinen itsehallinto ja itsehallinto sama asia?
Mikä on kunnallinen itsehallinto?
Mikä on kunnan itsehallinto?
Mitä tarkoittaa paikallinen itsehallinto?
Mitä tarkoittaa kunnallinen arvokeskustelu?