Mitä tarkoittaa merkantilismi?

Merkitykset

Vastaus:

Merkantilismi on taloudellinen teoria ja käytäntö, joka oli erityisen suosittu 1600- ja 1700-luvuilla Euroopassa. Sen keskeisiä periaatteita ovat:

1. Kaupankäynnin rajoittaminen: Merkantilismi korostaa valtion roolia taloudessa ja suosii kauppaa, joka tuottaa enemmän vientiä kuin tuontia. Tavoitteena on kasvattaa maan omaa vaurautta ja rahavarantoa, erityisesti kultaa ja hopeaa.

2. Valtion interventio: Valtiot käyttivät erilaisia sääntöjä ja määräyksiä, kuten tullimaksuja ja kaupallisia etuoikeuksia, ohjatakseen kauppaa ja tuotantoa haluamaansa suuntaan. Tähän saattoi kuulua myös siirtomaakaupan edistäminen.

3. Teollisen tuotannon tukeminen: Merkantilismi kannusti teollista tuotantoa ja käsityötä oman maan rajoissa sen sijaan, että riippuisi tuonnista. Tavoitteena oli lisätä maan omavaraisuutta.

4. Kilpailu: Merkantilistinen politiikka pyrki myös rajoittamaan kilpailua ulkomaisten tuottajien kanssa ja suojeli kotimaisia yrityksiä ulkomaisilta kilpailijoilta.

Merkantilismi alkoi väistyä 1800-luvulla, kun klassinen taloustiede, erityisesti Adam Smithin ajatukset, alkoivat saada yhä enemmän kannatusta. Smithin mukaan markkinoiden vapaa kilpailu oli tehokkaampi tapa edistää talouskasvua ja hyvinvointia kuin valtion tiukka sääntely.


Lisää vastaus