Mitä yhteyttämissä tapahtuu?

Vastaus:

Yhteyttämisessä, eli fotosynteesi-prosessissa, kasvit, levät ja jotkut bakteerit muuntavat auringonvalon kemialliseksi energiaksi käyttämällä hiilidioksidia ja vettä. Prosessi tapahtuu pääasiassa kasvien lehtien kloropasteissa, jotka sisältävät pigmenttiä nimeltä klorofylli, joka vangitsee auringonvalon.

Yhteyttämisen päävaiheet voidaan jakaa kahteen osaan:

1. Valoreaktiot: Nämä tapahtuvat lehtien kloropasteissa auringonvalon aikana. Valoreaktioissa valoenergian avulla kuutioidaan vettä (H2O) ja tuotetaan happea (O2) sekä energianlähteitä (ATP ja NADPH). Veden hajoaminen tuottaa happea sivutuotteena.

2. Pimeäreaktiot (Calvinin sykli): Nämä reaktiot tapahtuvat kloropasteissa, mutta eivät vaadi suoraa auringonvaloa. Tässä vaiheessa hiilidioksidia (CO2) käytetään ja yhdistetään energiavarastoihin (ATP ja NADPH) valmistamaan glukoosia (C6H12O6), joka toimii energialähteenä kasveille ja muille organisille elämäntavoille.

Yhteyttämisen tuloksena syntyy siis happea ja orgaanisia yhdisteitä, jotka ovat elämän kannalta keskeisiä. Koko prosessi on erittäin tärkeä ekosysteemien ylläpidolle, sillä se on pääasiallinen energianlähde lähes kaikelle elämälle maapallolla.


Lisää vastaus

Liittyvät vastaukset

Mitä tarkoittaa huoneisto?
Mitä yhteisiä piirteitä herkkutatilla, hiivalla, homeella ja jäkälällä on?
Mitä tarkoittaa islamilainen uskontunnustus?
Mitä kalliomaalaukset kertovat esihistorian ajan ihmisten elämästä ja uskomuksista?
Mitä tarkoittaa gyat?
Mitä on arentti?