Kysy mitä vain, vastaa kysymyksiin tai paranna vastauksia.
Miten Agricolan lukusanojen oikeinkirjoitus poikkeaa nykysuomen oikeinkirjoituksesta?
Vastaus:
Mikael Agricolan aikana (1500-luvun puoliväli) suomen kielen oikeinkirjoitus oli vasta kehittymässä, ja se poikkesi merkittävästi nykyisestä oikeinkirjoituksesta. Agricolan teoksissa, kuten "ABC-kiria" (1543) ja "Katekismus" (1544), käytettiin useita käytäntöjä, jotka eivät vastaa nykykielisiä sääntöjä.
1. Äänteellinen kirjoitus: Agricolan aikainen kirjoitus perustui enemmän ääntämykseen kuin nykyään. Esimerkiksi pitkät ja lyhyet vokaalit sekä diftongit kirjoitettiin usein eri tavalla.
2. Yhdyssanat: Agricolan kirjoituksessa yhdyssanojen kirjoittamista ei ollut vielä vakiintunut, ja niitä saatettiin kirjoittaa erikseen tai yhteen.
3. Käytetty ortografia: Agricolan kielessä käytettiin vielä runsaasti lainasanoja ja vaikutteita muista kielistä, kuten ruotsista, mikä näkyi sanojen kirjoituksessa.
4. Kirjainten käyttö: Agricolan aikaisessa kirjoituksessa käytettiin joitain kirjaimia erilailla. Esimerkiksi "w" ja "u" saattoivat esiintyä sekaisin, ja "k" ja "q" saattoivat myös olla vaihdettavissa.
5. Isot ja pienet alkukirjaimet: Kirjoituskäytännöissä oli eroja isojen ja pienten alkukirjainten käytössä, mikä on nykyisin tarkemmin säädelty.
Näiden erojen vuoksi Agricolan aikainen kieli voi tuntua nykysuomalaisten silmissä oudolta ja vaikealta luettavalta. Agricolan panos suomen kielen kehittämisessä oli kuitenkin merkittävä, ja hänen teoksensa loivat perustan myöhemmälle kielen standardoinnille.