Kysy mitä vain, vastaa kysymyksiin tai paranna vastauksia.
Miten eduskunta voi erottaa hallituksen?
Vastaus:
Suomessa eduskunta voi erottaa hallituksen, mikäli se ei saa eduskunnan luottamusta. Tämä tapahtuu tyypillisesti äänestämällä hallituksen luottamuksesta.
Prosessi voi mennä seuraavasti:
1. Luottamusäänestys: Eduskunnassa voi käynnistyä luottamusäänestys hallitusta kohtaan. Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi, jos jokin hallituksen esitys epäonnistuu tai jos opposition tai hallituksen sisäinen epäluottamus herää.
2. Epäluottamuslause: Jos jokin eduskunnan jäsen tai ryhmä esittää epäluottamuslausetta hallitusta kohtaan, eduskunta voi äänestää asiasta. Jos epäluottamuslause saa riittävästi kannatusta, hallituksen on erottava.
3. Eroaminen: Hallitus voi myös itse päättää erota, mikäli se kokee, ettei sillä ole enää eduskunnan tukea. Tällöin se voi esittää eroa presidentille, joka hyväksyy eron.
Hallitus voi myös erota, jos sen jäsenet eivät enää kykene toimimaan yhdessä, tai jos hallituksessa on sisäisiä ristiriitoja, jotka estävät sen toiminnan.
Eroaminen tai erottaminen johtaa yleensä uusiin vaaleihin tai hallituksen muodostamiseen, jos tilanne vaatii uudelleen järjestelyä.