Miten sylki vaikuttaa tärkkelykseen?

Vastaus:

Sylki vaikuttaa tärkkelykseen ensisijaisesti sen sisällä olevien entsyymien, erityisesti amylaasin, kautta. Amylaasi pilkkoo tärkkelyksen, joka on polysakkaridi, glukoosiyksiköiksi, jolloin se hapettuu ja muuttuu helpommin imeytyvään muotoon.

Prosessi alkaa jo suussa syömisen aikana, kun ruoka pureskellaan ja sekoitetaan syljen kanssa. Sylki kostuttaa ruoan ja auttaa sen liikkumisessa ruoansulatuskanavassa. Tärkkelyksen osalta amylaasi aloittaa sen osittaisen pilkkomisen, mikä on tärkeä vaihe hiilihydraattien ruoansulatuksessa. Tämä enzymatiivinen toiminta jatkuu osittain myös mahalaukussa, ennen kuin ruoka siirtyy ohutsuoleen, jossa tärkkelyksen hajottaminen jatkuu edelleen.

Tuloksena on, että sylki voi parantaa tärkkelyksen sulamista ja osaltaan auttaa verensokerin tasapainottamisessa, koska tärkkelyksestä vapautuvat yksinkertaisemmat sokerit voivat vaikuttaa verensokeritasoihin.


Lisää vastaus