Suolaliuos valmistettiin liuottamalla 32 g ruokasuolaa NaCl 150 millilitraan vettä. Kuinka monta massaprosenttia suolaa oli valmiissa liuoksessa?

Vastaus:

Massaprosentin laskemiseksi käytämme kaavaa:

[
text{Massaprosentti} = left( frac{text{liuotettavan aineen massa}}{text{kokonaismassa}} right) times 100%
]

Tässä tapauksessa liuotettavan aineen massa on 32 g (ruokasuola NaCl) ja kokonaismassa on suolaliuoksen massa, joka saadaan lisäämällä ruoan suolan massa ja veden massa.

Veden tiheys on noin 1 g/ml, joten 150 ml vettä painaa noin 150 g. Näin ollen kokonaismassa on:

[
text{Kokonaismassa} = text{NaCl:n massa} + text{veden massa} = 32 text{ g} + 150 text{ g} = 182 text{ g}
]

Nyt voimme laskea massaprosentin:

[
text{Massaprosentti} = left( frac{32 text{ g}}{182 text{ g}} right) times 100% approx 17.67%
]

Suolaliuoksessa oli siis noin 17.67 massaprosenttia suolaa.


Lisää vastaus